De beste setene i flyet - og hvordan du sikrer deg det
...og hvorfor piloten velger akkurat denne plasseN
(ODD ROAR LANGE): Hvor bør du sitte i flyet? Noen har sitt favorittsete, andre lar tilfeldighetene råde og tar det setet som datamaskinen velger ut.
Les mer: Dette sier flysetevalget ditt om deg
Flypassasjerenes valg av flysete er blitt god butikk for flyselskapene. Dersom du reiser med lavprisbillett må du regne med å betale ekstra for setevalget. Det samme gjelder for charterfly.
Dersom du har lojalitetskort med høy status - sånn som gull, diamant etc - eller kjøper de dyreste billettene får du gratis setevalg når du kjøper billetter. Ellers må du betale for å få favorittsetet ditt. Og dét kan noen få hundrelapper være verd.
For mange passasjerer kan de mange seteradene tilsynelatende se ganske like ut. Men det er noen du bør unngå.
Her har du en oversikt over seter du bør prøve å komme unna enten du går om bord i et charterfly til Gran Canaria eller rutefly til eller fra Tromsø og Bergen.
Og for ikke å snakke om langturen til Thailand, USA eller Karibia. Da er det ekstra viktig å ha gjort hjemmeleksa før du går om bord.
Sikkerhet
Det er mange som lurer på hva som er det sikreste setet om bord i et fly.
Men risikoen for å omkomme i en flystyrt er faktisk så liten som 1:11 millioner, ifølge en amerikansk undersøkelse.
Det betyr at du, ifølge statistikken må fly døgnet rundt sammenhengende i 86 år for at det skal skje noe så dramatisk under flyturen.
Altså, så handler setevalget mer om komfort enn om sikkerhet.
Visste du forresten hva du kan stjele med deg fra flyet helt lovlig?
Her skal du få noen tips for seter du bør unngå.
Første sete på ny seksjon
Dersom du ikke liker å ha en gardin hengende rett foran ansiktet ditt så bør du komme deg unna denne seteraden.
Her snakker vi om seteraden mellom ulike seksjoner, altså mellom de ulike «klassene», hvor det er det ofte henger en gardin - som du altså får «rett i fanget» hvis du havner her.
Gardinene er heldigvis fjernet på innenriksflyene i Norge.
Setet ved nødutgang
Dette kommer kanskje som en overraskelse siden dette er et sete som koster ekstra. Og noen, blant annet meg, elsker disse seteradene.
Men: Med mindre du er veldig opptatt av god beinplass, så bør du heller finne et annet sete.
På disse setene får du nemlig ikke ha noe håndbagasje i fanget eller under stolsetet foran deg verken under avgang og landing. Alt må opp i hylla over seteraden din (og her er det kanskje allerede stappfullt).
Sitter du ved vindusplass ved nødutgangseteradene blir det alltid styr hvis du skal ha tak i noe oppe i hylla etter avgang og før landing.
Du må være over 16 år for å få sitte her, så foreldre med små barn må finne en annen rad.
Setet nærmest toalettene
Her er det alltid ekstra trafikk, køståing og ekstra bråk. Har du midtgangssetet må du regne med at folk dulter borti deg jevnt og trutt.
Og du kan glemme alt som heter søvn, med mindre du har ekstraordinært godt sovehjerte.
Siste seterad på flyet
Her er det ofte umulig å slå ned seteryggen, og på toppen av dette kommer støy fra toalettet.
I tillegg er du garantert sistemann ut av flyet dersom du bare kan bruke utgangen foran.
Setet foran nødutgangen
Dersom du liker å slå ned seteryggen er dette setet et håpløst valg. For her kan du - av sikkerhetsgrunner - ikke slå ned seteryggen. Hvis det i det hele tatt er mulig så er det veldig lite regulering på seteryggen.
Vindusplass uten vindu
Noen ganger jubler du over vindusplass, men glemte å sjekke om det faktisk er vindu der.
Noen seter er plassert midt mellom to vinduer - og dermed ser du rett i veggen.
Vi kommer tilbake til hvordan du sjekker dette før det er for seint.
Vindusplass med amputert vindusplass
Noen steder er det bare to seter, der vindussetet er tatt bort.
Bra for beinplassen for den som har vindusplassen på raden bak det, men for deg er det ikke noe vindusutsikt og heller ikke noen yttervegg å lene deg mot hvis du vil sove.
Men hvordan kan du unngå disse setene?
Bruk alltid noen få kroner på å bestille et ønsket sete. Det koster lite i forhold til gevinsten.
Nettstedet Seatguru hjelper deg dessuten til å finne det riktige og beste setet på det flyet du skal reise med. Sjekk på billetten hvilken flytype du skal reise med, og søk deretter opp via nettsida.
Husk å sjekke eventuelle endringer samme dag som du skal reise, så har du tid nok til å flytte sete dersom selskapet har byttet til en annen flytype.
Oppdager du at du har fått et dårlig sete så bør du møte opp tidlig ved gaten, og spør om hjelp til å få flyttet sete.
Det kan også være lurt å vente til alle andre passasjerer har gått om bord. Det kan nemlig være passasjerer som ikke har dukket opp til avgang, og da får du ofte overta denne passasjeren sitt sete - dersom det er bedre enn ditt.
Derfor har flyet kabinpersonale
Flyvertinne er strengt tatt en tittel som bare brukes på folkemunne. Det heter kabinbesetning og dette er noen av oppgavene de har om bord.
Sjekke flykabinens sikkerhetsutstyr
Demonstrere sikkerhetsrutiner før avgang
Sjekke at mat og drikke er på plass før avgang
Servere eller selge mat, drikke og tax free-varer under reisen
Klargjøre og sikre kabinen før avgang og landing
Sikkerhetssjekk av kabinen etter landing
Flyvertinnenes favoritt
Men hva med ekspertene? De som flyr mer enn noen av oss andre: Kabinbesetningen. Har de noen favoritter? Ja, selvsagt.
Og her er hva de svarer når de får velge sete og seterad i flyet:
— Vel, favorittsete er vel så klart klappsete, altså at jeg er på jobb. Men når jeg reiser som passasjer så prøver jeg å få et sete som har et tomt sete ved siden av. Helst C- og D-sete (midtgang), sier en flyvertinne fra Norwegian til thetravelinspector.no
— Sete 22 Atror jeg det er som oftest jeg tar. Det som oftest gjør at jeg velger sete er at det er mange ledige rundt meg. Jeg flyr jo mye passivt på jobb. Men i alle fall - liker best A og F-sete (vindu), forteller en SAS-flyvertinne.
— Jeg vet de fleste setter pris på rad 3-4 og midtgangsetene C eller D. Mens jeg sitter ofte på nødutgang pga jobben, eller kanskje 9 F (vindu) for å sitte i fred, forteller en annen SAS-flyvertinne.
— Jeg velger A- eller F-sete. Ønsker å sitte ved vinduet for å kunne se ut og drømme meg bort. Lettere om jeg vil sove. Rad foran ving pga mindre bevegelse i flyet, sier en erfaren SAS-purser.
Pilotens favoritt
— Har ikke noe spesielt favorittseterad, men jeg vil helst ha midtgang. Det er ingen spesiell grunn, bortsett fra at det er enklere å komme seg inn og ut.
Samboeren min vil alltid ha vindussete når vi reiser sammen, så da blir midtsetet mitt favorittsete, forteller SAS-piloten.
Les mer: Hva skjer når Ego-Einar skal ut og fly
Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no
Om The Travel Inspector:
Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.
Om Odd Roar Lange:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.
Flyselskapet fratok pilotene goder. Det får dyrt etterspill.