THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Nå åpnes Romsdalseggen for sesongen

Og slik kan du gå en av Norges vakreste fjellturer

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): -Romsdalseggen er klar for å ta deg imot deg. Sammen med Molde og Romsdal Turistforening har vi bestemt at det er trygt å åpne Romsdalseggen, forteller destinasjonskontoret i Nordmøre og Romsdal, Visit Nordvest.
- Det er fortsatt snø på enkelte partier, men denne smelter fort i det varme været. Det settes opp buss fra neste helg, dvs 9. gg 10. juni. Avgang fra Åndalsnes skysstasjon kl 09.30.
Du finner info - og bestiller billett her:

Dette skriver Visit Nordvest om den spektakulære turen i fjellet ved Åndalsnes i Møre og Romsdal:

ROMSDALSEGGEN - NORMALRUTA (5-8 timer, 10,3 km)

Normalruta går over selve eggen mesteparten av turen. Dette er den absolutt flotteste varianten. Mesteparten av stigningen er unnagjort når du kommer opp på selve eggen. Her er det luftig, men med en god sti å gå på. Enkelte partier kan være litt utfordrende for enkelte. Med gode hjelpere klarer de med lettere redsel for høyder å gå turen. 
Man bør ikke velge normalruta om man har en solid høydeskrekk, eller om man ikke har gått i fjellet før! 
Da bør man velge en mindre luftig variant - eventuelt starte turen fra Åndalsnes og gå motsatt vei, da kan man snu når vil, og gå ned igjen samme vei. 

Turen starter ved parkeringsplassen i Vengedalen. Stien går oppover langs en vannrik bekk, før terrenget flater ut etter en stund. Videre går stien innover heilandskapet, langs bekken. Her kan det være våte partier. Nå er det siste mulighet for å fylle opp drikkeflasker. Et stykke innover dalbunnen kommer du til et veiskille ved Jamnåbotn. Herfra går stien til venstre, oppover steinura i en litt bratt fjellside. Tung oppstigning, men fantastisk utsikt når du kommer opp. På toppen av eggen kommer et nytt veiskille, til venstre mot Blånebba, eller til høyre mot Åndalsnes. Den ekstra avstikkeren til Blånebba er anbefalt. Da tar man stien til venstre. Påregn en time ekstra om du velger avstikkeren. Turen fortsetter på toppen av eggen mot Åndalsnes.
Les mer om ruta her..

Barn og hund

Man bør vurdere barnets form og utholdenhet før man tar med barn på en tur over Romsdalseggen. Små barn under skolealder frarådes å bli tatt med på turen, da dette er en lang og krevende dagstur. Noen er spreke nok i en alder under 10 år, men det må vurderes nøye av foresatte. Spreke hunder kan normalt bli med over eggen, men i det bratteste partiet må hunden hjelpes. 

Se turbeskrivelse fra www.romsdal.com her: Romsdalseggen 

See this content in the original post

En tøffere variant

Romsdalseggen om Høgnosa  - dette er en lengre tur, totalt 12 km å gå. Derfor er ikke turen mindre slitsom, men denne ruta unngår det bratteste partiet av Romsdalseggen. Deler av denne turen går i ur, og mange syns dette er den mest krevende varianten, rent fysisk. Spør om råd dersom du er usikker! 

Generell informasjon

Turen over Romsdalseggen egner seg ikke for alle! Man må vurdere egne ferdigheter for å gjennomfør en lang fjelltur, ha riktig bekledning, gode sko og ta med rieklig med mat og drikke før man legger ut på turen. Vær oppdatert på værmeldinger, dette er en godværstur! Man legger ikke ut på tur om tåken er tett, hvis det er regn og kraftig vind, eller hvis det er meldt tordenvær.

Området byr på et variert landskap: fra skogen i Vengedalen, der Vengetindene ruver majestetisk i bakgrunnen, til luftige fjelltopper med storslått utsikt. Panoramaet på toppen gir deg 360 graders utsikt til noen av Norges mest kjente fjelltopper; Romsdalshorn, Kongen, Dronningen, Bispen og Trolltindene.
Langs Romsdalseggen er det et godt dekke av vegetasjon langs store deler av stien. Stien går på toppen av Romsdalseggen. Stien er bred og god, med enkelte smalere, brattere parti ved Halsaskaret og Mjølvaskaret. Svak nedstigning fra Mjelvafjellet ned mot Nesaksla. Bruk god tid på siste delen, der stien går bratt ned mot Åndalsnes. Deler av stien kan være gjørmete og glatt. Bruk gjerne staver, dette kan være en god støtte på vei nedover. 

Ta med deg nok drikke!

Det er beitedyr i området, og det er mye lemen og hare i fjellet. Som regel går det bra å drikke vann fra bekker som kommer fra fjellet, men for å være på den sikre siden er det best å ta med det vannet du har behov for. Gode tursko, gjerne med ankelstøtte, er å foretrekke. Sokkeskift kan være nødvendig. Ta med ekstra ullsokker. Været kan forandre seg fort i fjellet, og du bør ta med vindtette klær, lue, vanter, evt regntøy.
Da har du sikret deg en bedre opplevelse om været skulle bli dårlig. Smør med ei god niste til to pauser og ta gjerne med gåstaver til støtte. 

Ta en tur til Tindesenteret og fjellsportmuseet når dere først er i Åndalsnes. Foto: Odd R Lange

See this content in the original post