THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Kommentar: - Ferie-nordmenn er skremmende naive

Kryss fingrene for at du ikke er en av dem

Strand og sol er drømmen. Det er ikke alltid at ferien går som vi håper. Har du en plan B? Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Nordmenn er i feriemodus. Alt dreier seg om å se frem til årets sommerferie. Vi drømmer om sol, strand, uterestauranter, shopping, fremmede språk og annerledes kulturer, late dager og problemfrie uker.

Brennhett i Europa

Tenk om det kunne være slik. Men for mange blir det dessverre ikke. For ferietid er også trøbbeltid. Og for mange nordmenn på ferie i utlandet vil ferien ende på en annen måte enn ønsket.
Alle prognoser peker blant annet på rekordvarme sør i Europa gjennom sommermånedene. Det betyr både tørke, vannrestriksjoner (tørre basseng), skogbranner og styrtregn med påfølgende flom.

Å feriere når temperaturen nærmer seg 40 grader er slett ingen spøk. For små barn og eldre kan det være direkte helseskadelig.

Men det er ikke bare vær og klimautfordringer som venter.

Det er mørke ferieskyer i horisonten. Foto: Odd Roar Lange

En rekke flyselskap og flyplasser har fortsatt for få ansatte, og i ferietiden byr dette på ekstra utfordringer. Da hjelper det ikke at det også er varslet en rekke streiker ved flypasser og togselskap gjennom sommeren.
Mange ansatte har hatt svak eller ingen lønnsvekst de siste årene. Nå krever de å få ta igjen det tapte.
Dette betyr trøbbel for både nordmenn og andre.
For bagasjetrøbbel, forsinkelde og kansellerte fly og uregelmessigheter i annen transport er ikke bare noe som inntreffer en sjelden gang.

Nordmenn reiser mye. Nesten like mye som i rekordåret 2018. Men det kan synes som om vi gjennom reisepausen i pandemiperioden har glemt kunsten å reise.

Håper du slipper i dra til legen i ferien. Foto: Odd Roar Lange

Vi er godt vant hjemmefra til at det offentlige, helsevesen, flyselskap, flyplasseiere og transportselskap sammen med reisearrangører og forsikringsselskap ordner opp.
Du kan si hva du vil. Men reiselivet her hjemme er gode til å rette opp når noe går galt. Ulempen er at vi er blitt veldig bortskjemte.
Vi er rett og slett ikke godt nok forberedt på at ting kan gå galt. Og hvis uhell eller andre negative hendelser inntreffer i en slik situasjon, så kaller vi det gjerne uflaks.

Reserveplanen

Men å være godt forberedt, ha en plan B og plan C i ermet, velge andre feriemål enn brennhete sydendestinasjoner og risikoutsatte reisemål er noe annet enn flaks. Det handler om å slutte å være naiv.
Men i fellesskap med reisefølge diskutere alternativer. Om å forberede seg i fellesskap på ting som kan gå galt, og å ha beredskap for hva som kan skje.
Dette har reisende nordmenn visst i årtier. Men de senere års rapporter til UD, reisearrangører og forsikringsselskap tyder på at vi har glemt gamle kunster - eller ikke lært oss nye.
På toppen av dette kommer feil valg av reisemål.

Turisthat

Turisthatet i Europa vokser. Foto: Odd Roar Lange

For mange nordmenn velger reisemål som sliter med overturisme. Selv folk og familier som er vokst opp med turisme og reiseliv har fått mer enn nok.
Vi har bare sett begynnelsen på turisthatet. Et hat som først og fremst retter seg mot lokale og nasjonale myndigheter, men som også kommer til å ramme nordmenn på ferie.
Felles for alt jeg har nevnt her er at du ikke kan lene deg på reiseforsikringen og satse på at de, eller noen andre kan rydde opp. Du må først og fremst stole på deg selv, og så får du ta klagene og refusjoner i ettertid - i den grad det er noe å hente.
I første omgang er det mest å hente ved slutte å være så naiv, og heller være en godt forberedt turist.

See this content in the original post

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.