THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Dette er bøkene du bør ønske deg til jul i år - og de gode grunnene til det

Eller kjøpe til deg selv dersom julenissen svikter deg

Disse bøkene bør etter min mening bli lest av enda flere - én etter én. Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Det er ikke bare barn som ønsker seg harde pakker til jul. Det gjør også voksne som ønsker seg en god bok. Og det er en glede å kunne dele tipsene om bøker du absolutt bør ha på ønskelista til jul.
Dersom du tviler på at du får alle disse, så er det selvsagt lov å ta en tur til bokhandelen (fremfor netthandelen) og kjøpe deg en bok eller to som du kan glede deg med i jule- og nyttårsdagene.

Bøkene er presentert i tilfeldig rekkefølge. Klikk på tittelen så finner du flere opplysninger om bøkene:

«Nordpolen - natur, myter, eventyrlyst og smeltende is» - Erling Kagge

Den som følger i andres fotspor kommer aldri først frem, er det noen som hevder. Men noen ganger - eller ganske ofte - er det styrke å i følge etter andre. Særlig i bøker.

Eventyreren, forleggere og forfatteren Erling Kagge er kjent for mange som en barsking med fokus på maskuline verdier som krevende fysiske ekspedisjoner. Men han er ikke alene om dét.

Mange ekspedisjonsutøvere er først og fremst opptatt av å fortelle om egne bragder. Derfor er det en deilig reise å ta fatt på Erlings nyeste bok.

En liten «murstein» på godt over 400 sider, inklusive 318 noter bakerst, gir en fabelaktig innsikt og utsikt til egne og andres ekspedisjoner, tanker og undringer.

Dette er en bok jeg med glede anbefaler også til andre enn de som ellers har polarekspedisjoner og lignende som førstevalg.


«Gata di og de 2744 andre» - Knut Meiner, Thomas Bjørnflaten, Stein Erik Kirkebøen og Tom Hansen

Noen ganger tenkes det vanvittige tanker og det drømmes de rareste drømmer. Og heldigvis blir noen av dem til virkelighet.

Det må kan kunne si om Knut Meiners ville idé: Tenk om man kan ta et bilde av alle gater i Oslo. Og deretter gi ut en bildebok med alle disse.
Han hadde neppe sett for seg hvilken formidabel oppgave det var å ta bilder av alle de 2745 gatene i Oslo.

Derfor ble gode medforfattere koblet på. Og sent og tidlig, gjennom alle årstider er Oslogater fotografert og systematisert.

I denne boka får du presentert dem i alfabetisk rekkefølge, med en liten følgetekst om hvor gatene er og hvorfor de heter det de heter. Dette er en skatt av et Osloleksikon som kommer til å finne veien til mange hjem både før og etter jul, heldigvis.

Er du nysgjerrig på byen og glad i Oslo så er dette et selvskrevet førstevalg på lista.

«Sjøfareren» - Erika Fatland

Jeg er glad jeg er en mann som bruker hatt. For nå kan jeg bokstavelig talt ta av meg en bok for en glimrende bok. Erika Fatland er en globetrotter og forfatter av unikt format i Norge.

Å bli med henne på en reise gjennom Portugals tapte imperium. Dette er historietimene du ikke vil gå glipp av.

Om jeg skal komme med en eneste advarsel så er det å ikke starte lesingen etter at du har gått til sengs for kvelden. For da kommer det til å bli en riktig sen kveld og natt.

Det er nærmest en selvfølge at dette praktverket av en bok har vunnet Bohandlerprisen og er på topplista over solgte bøker i 2024.

Visste du forresten at de første europeere som satte sine føtter på japansk jord gjorde dette i 1534.

Hva som skjedde og hvorfor er ett av tusenvis av spennende svar du får i årets beste reiseskildring. Les, lær og nyt.


«Reis Bedre» — Trygve Sunde Kolderup

Mange reisebøker handler om å reise langt, høyt, dypt eller å oppdage steder andre ikke har oppdaget ennå. Men dagens reiser handler på mange måter om å reise så smart at det også er mulig å reise i morgen.

Å reise skaper ikke bare inntrykk. Det skaper også klimaavtrykk, i større eller mindre grad.

Derfor finnes det ikke noe som heter bærekraftige reisemål. Men forfatteren mener ikke at vi skal slutte å reise.

I denne boka forteller han innsiktsfullt og direkte om hvordan vi «bare» trenger å endre måten vi reiser på, og hva vi gjør på reisen. Dette er en bok med en viss pekefinger til hvordan vi har reist frem til nå. Heldigvis er det også en inspirasjonsbok med mange gode tips til hvordan vil kan få enda bedre reiser og reiseopplevelser hvis vi bare reiser litt smartere. Unge lesere kommer til å elske boka, de eldre kommer til å lære mye.

Les den med åpent sinn - og reis videre på den klimasmarte måten, gjerne med boka i håndbagasjen.

«Smak» - Ingvild Tennfjord

Nordmenn elsker vin. Men de fleste av dem er knapt i stand til å skille viner fra hverandre, annet enn som røde eller hvite viner. De - eller vi - drømmer om å lære litt mer, forstå vinkartet litt bedre, og å være litt mer målrettet på vinmonopolet eller i taxfreebutikken.
Nå er sjansen her. Lær de grunnleggende og smarte vintipsene av Norges nye vindronning, Ingvild Tennfjord.
Du har sannsynligvis sett henne i sosiale medier eller på tv, hørt henne på radio eller lest om henne i en avis eller bok. Ingvild Tennfjord er morsom og bergensk ærlig når hun tar oss med inn i sin verden. Boka gir deg ikke bare innsikt og forståelse.

Du får også oppgaver i hjemmelekse slik at du får prøvd ut teorien i praksis.
Hvis du ikke finner nyttig lærdom i denne boka så er du enten avholdsperson, en av verdens beste sommelierer, eller totalt ute av stand til å ta til deg lræing. Til alle dere andre: Kjøp med en flaske vin og en denne boka hjem til helga.

«En sjanse i havet» - Even Moland

Det finnes knapt en nordmenn som ikke har fått med seg at mange norske fjorder er under voldsomt press når det gjelder forurensing. Oslofjorden er kanskje den som er verst utsatt ettersom dritt, avrenning og avfall helt fra Dombås og Geilo renner ned og ut i Norges tettest befolkede fjordområdet. Når redningsarbeidet i fjordene går så sakte - eller strengt tatt: bakover - så er en av årsakene at de ikke har lest denne boka.

Hva er det som skjer dere nede i dypet? Hvorfor, når og hvordan kan vi redde havet?

Even Moland øser av sin marinbiologikunnskap.

Når du har lest denne boka kommer du til å ta bedre vare på fjordene, sjøene og havet fremover - og til å vinne alle diskusjoner mot klimaskeptikere i hele 2025.
Lykke til.


«Det jeg leste bølgene» - Veronica Skotnes

Når vi først er ute på bølgene, få også med deg fortellinger fra havfolket. De fire siste åra har unge, men erfarne Veronica Skotnes seilt langs kysten av Norge og særlig i de kalde nordområdene våre.

Det handler om de barskeste og tøffeste kystområdene, om reiser blant folk som har opplevelser og fortellinger de kan og vil dele, og muligheten til å oppleve både drama og lykke på én og samme tur.
Det handler sjelden eller aldri om flaks eller uflaks når man er ute og seiler.

Leser du denne fine boka så skjønner du mer av det. La boka også være til inspirasjon til deg som vil dra ut på din lille eller store ekspedisjon og reise.

Kast loss og gjør alvor av drømmene. Og til båtfolk: denne boka passer perfekt i skipsbiblioteket,

PS: merk deg navnet Veronica Skotnes.

Du vil høre og lese mer fra den kanten fremover. Og jeg som har lest boka, jeg gleder meg til mer fra henne.

«Skikk og bruk» - Tove Taalesen

Vinterhalvåret generelt, og jule- og nyttårshelga spesielt - er høysesong for å dra på besøk til hverandre, til å gå ut på restaurant, på ball, på offentlige fester og tilstelninger.

Rikelig med anledninger til å snuble og gjøre hundrevis av «feil». Til å ta feil glass først, kle deg feil, komme til feil tidspunkt og å forlate festen på feil måte.

Og hvordan bli et godt vertskap?

Hvorfor ikke lese seg opp på forhånd - en gang for alle?

Her får du eksperttipsene fra en som virkelig vet hva hun snakker om, etter 10 års virke på det kongelige slott.

Men du trenger ikke være kongelig for å ha glede av tipsene her. Det kan redde deg i mange sammenhenger, og ikke minst: det gir deg trygghet til å ikke tenke for mye på skikk og bruk som du kanskje lære hjemmefra at du burde. Det er lov å slappe av selv i det gode selskap.
Skal du holde en takk for mate-tale, eller si noen ord i et hyggelig selskap? Da finner du tips og tema i denne boka. Det er bare å glede seg.

«Kilder til begeistring» - Bjarte Arneson

Når man følger med i media kan man noen ganger få inntrykk av at livet har en egen evne til å gå på tverke jevnt og trutt. Hvor blir det av de gode historiene, de oppmuntrende tingene som gjør deg glad.
Jeg har svaret. Det vil si, det har jeg ikke.

Det er forfatteren Bjarte Arneson som har samlet svarene i denne boka.

En bok som får deg til å smile, til å reflektere over egen atferd og tankemønster, og som utfordrer deg.

Og fremfor alt: den gjør deg gladere til sinns. For hverdagen din er stappfull av små ting som bør få oss til å føle glede.

Det handler bare om å legge merke til dem. Det gjør du etter å ha lest denne fine boka.

«Kjøkkenveien» - Andreas Liebe Delsett

Det finnes så mange kokebøker. Mange veldig gode. Og mange ikke fullt så gode. Denne boka er ingen kokebok i tradisjonell forstand. Men det er en bok som tar deg med inn på kjøkkenet til folk som virkelig kan sine saker (dét kan også forfatteren}.

Boka er en bok om hvordan gode folk på kjøkkenet spiller hverandre gode.

Jeg er sikker på at du vil få en annerledes og bedre opplevelse på ditt neste restaurantbesøk etter å ha lest denne gode boka.

Og du vil sannsynligvis sitte igjen med noen gode tips som gjør at du gjør færre feil og tabber når du står på ditt eget kjøkken.

For hvordan er det egentlig å jobbe i et moderne kjøkken? Er det bøller og blondiner skulder ved skulder, eller er det andre ting som preger arbeidsdagen?

Trolig blir du en bedre lagspiller i livet ditt også. Les den så skal du se.

«Øya - Myken, maten, menneskene» - Kerstin Marthinsen og Julie LunEborg

Jeg har spart en virkelig godbit til deg som har lest helt hit. For når du får denne boka i hendene er det bare å gjøre klart til en eventyrlig lese- og opplevelsesstund.
32 km fra Fastlands-Helgelandskysten bor 13 mennesker hele året. Hva er det som driver dem, utfordrer dem, gleder dem og irriterer?

Hvordan har folk bodd he før, hvordan bor folk her nå? Du får en fabelaktig reise i ord og bilder inn i hverdagen og inn i hjertene til forfatterne og menneskene som betyr noe - eller alt - for dem.

Det er en av årets fineste bøker. Laget med kjærlighet og respekt for naturen og generasjoner av mennesker.

Dette er en bok du med fordel kan la ligge fremme lenge. Ta i bruk noen av de deilige oppskriftene og kjenn smaken av øya Myken mens du leser noen sider og nyter livet. Og etter å ha lest boka er jeg sikker i min sak: I 2025 skal jeg reise til Myken!

See this content in the original post

·      Om The Travel Inspector:

·      Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

·      Om Odd Roar Lange:

·      Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.