Slik blir reisene våre i 2021
Aldri har det vært mer spennende enn akkurat nå
(ODD ROAR LANGE): Vi går inn i den mest spennende høsten og vinteren på mange, mange år. Og mens vi nærmer oss innspurten av det utrolige reiseåret 2020 er det mange som ønsker å se inn i glasskula for 2021. Hvordan blir det nye reiseåret? Vil nettsider som Covidcontrols hjelpe reiseklare nordmenn? Eller er det reisetips fra nettsider som Visit Norway, Fjord Norge og Visit Varanger som gjelder?
Hva må vi forberede oss på, hvordan håndterer vi utfordringene vi vet kommer? Og hva kommer turistene til å ønske av reiser i de 12 månedene i 2021?
Deler av Norge - deler av året
For mange som jobber innen reiseliv finnes flere spørsmål enn svar. Men en ting er sikkert: den som ikke har en god og gjennomtenkt plan kommer til å få større problemer enn den som har det.
Og viktigst av alt er å ta med seg og lære av alle erfaringene fra 2020 på godt og vondt, siden erfaringen fra 2019 er mye mindre verd.
Samtidig jobbes det intens med å lage nye og nyttige digitale plattformer, som for eksempel denne fra Airsiders, for flyreiser. På seks måneder har deler av reiselivet tatt gigantiske digitale fremskritt, mens andre er på samme sted som 11. mars i 2020…
Det har i flere år vært snakk om «Hele Norge - hele året».
Det meste tyder på at «Deler av Norge - deler av året» er en mer korrekt beskrivelse av det som venter i 2021.
Helårsturisme, basert på langveisfarende turister fra Asia og USA kommer til å være like lite lønnsomt i 2021 som det har vært i 2020. Det finnes heldigvis mye erfaring å ta med seg fra tidligere kriser.
Og anledningen til å benytte kunnskapen er her nå.
Kortreiste opplevelser
Det er er fortsatt kortreiste gjester som gjelder for norske reisemål også langt ut i 2021. Sagt med andre ord: Nordmenn, og i beste fall Skandinaviske.
Noen annet må regnes som en solid overraskelse og ren bonus.
Mange nordmenn fikk en positiv tankevekker da de «måtte» legge sommerferien til eget land denne sommeren. For mange har det gitt mersmak. De lærte at Norge er et innholdsrikt, variert og spennende reiseland - og at prisen for en normal ferie ikke er høyere enn andre reiseland som det er naturlig å sammenligne med. Mange fikk opp øynene for alt de ikke har rukket å se og oppleve ennå. i 2021 får de nye sjanser.
Og flere norske reisende vil ha hjelp fra selskap som UpNorway til å finne kvalitetssikrede steder og høykvalitets reisemål i eget land.
Kortreist mat
Siden nordmenn skal reise og oppleve Norge også neste år vil de heller ha mat fra lokale produsenter fremfor «unødig» import. Italiensk vann må vike for norsk kranevann, scampi viker for kamskjell, klippfisk fra Norge skyver importert fisk fra lavkostland ut av menyen. Restauranter som kan selge en historie i tillegg til mat og drikke vil seile opp som vinnere. Dette betyr at både produsenter og leverandører må samarbeide for å etablere gode distribusjonsløsninger for kortreiste og lokale produkt.
Fjellturistene
Den Norske Turistforening og flere andre regnet med en liten eksplosjon av nordmenn som ville utforske uberørte fjellområder i 2020. Slik ble det ikke.
Av flere grunner: Norske fjellfolk er ikke så annerledes enn andre nasjoners fjellfolk: Vi går gjerne på de samme stedene som de andre. Å samle trofeer som Romsdalseggen, Besseggen, Dronningstien og Preikestolen blir gjerne foretrukket fremfor turer i «uberørt» natur.
Det samme gjelder turer i de mest kjente rutene i Rondane, Jotunheimen og Hardangervidda. Årsaken er åpenbar: Nye fjellfolk legger ikke ut på tur i ukjent terreng, men velger de mest populære stier og veier.
Kortere sesong
Tidligere år har reiselivsaktører kunne holde åpen hele året fordi toppsesongene har gitt godt nok overskudd til å holde driften i gang også i lavsesongen. Reiseåret 2020 ble helt annerledes. Tre måneder helt uten inntekter lot seg ikke redde av en god sommer. Mange reiselivsbedrifter kommer til å velge en kortere sesong i 2021, for å spare utgifter - og å kunne forberede seg på en ny travel vår og sommer. Mens vinterdestinasjonene må legge til rette for en vinter med bare norske gjester.
Enklere bestilling
Overnattingssteder og aktivitetstilbydere må også finne frem til nye samarbeidsløsninger som gir gjestene muligheter til trygge opplevelser, enkel bestilling og gode avbestillingsløsninger. Gjester vil være villige til å betale ekstra for god hygiene og bedre plass.
Bobilbølgen
Økningen av reiser med bobil i egen land, og ferier med campervans (varebiler som er bygd om til campingbil) kommer til å fortsette. Mange nordmenn velger enten å kjøpe egen overnattingsbil eller leier hos utleiefirma. Campingplasser med god service og gode forhold for bobiler kommer til å få en ny god sommer. Myten om at alle bobileiere ønsker å villcampe ble knust i 2020.
Gruppeturer på norsk
Mange hundre tusen nordmenn har aldri vært på annen ferie enn pakkereiser. De er vant til å reise, men ikke vant til å reise på egen hånd. Nå leter de etter muligheter til pakkereiser på norsk. Samtidig vil de velge mindre grupper for lettere å kunne være sikre på godt smittevern.
Aktiviitetstilbydere som inngår samarbeid med overnattingssteder/serveringssteder vil sørge for at det styrke dem begge.
Økoturisme
Å reise på en mer bærekraftig måte er blitt et foretrukket valg for mange reisende. Det er blitt lettere å finne økoturisme-steder, gjennom nettsider som Bouteco (utlandet) og Norsk Økoturisme. Destinasjoner som kan tilby et bærekraftig reiselivsprodukt tiltrekker seg gjester som er villig til å betale mer for opplevelsen. Å bli lengre på samme reisemål vil også være viktig for mange reisende 2021. Og de kommer gjerne tilbake til samme hotell/restaurant flere ganger. Når et sted først er kvalitetssikret så vil vi ikke risikere å bomme ved å velge et nytt sted i samme region.
Spontane reiser
For reiselivsledere og ansatte som ønsker forutsigbarhet vil 2021 bli et krevende år. Fordi nordmenn på reise i eget land gjerne bestiller kort tid før selve reisen. Været, pristilbud, smittesituasjon og ønsket om fleksible muligheter spiller inn. Det betyr at det er krevende å sette opp vaktlister, men samtidig en til å se lyst på livet selv om bestillinger flere uker frem i tid foreløpig ikke har landet i bookingsystemet. De kommer, sent men godt.
Godt smittevern
Og det å kunne synliggjøre at man har et godt smittevern, trygge publikumsområder vil være avgjørende for å bli et foretrukket reisemål. Ingen kan garantere at smitte ikke kan forekomme på reisemålet, men gode system, åpenhet og ærlighet dersom noe går galt, og evnen og vilje til å gi mer og korrekt informasjon enn omgivelsene har spurt om vil styrke evnen til å raskt kunne gjenåpne etter eventuell stenging.
For reiselivet handler det om å bruke tiden smart fremover. Her er noen tips som ble delt for noen måneder tilbake. De gjelder fortsatt.