Dette er en av Danmarks 1000 nye restauranter
Kan du tenke deg å spise hjemme hos en helt fremmed? Da er dette menyen for deg.
Det startet som et hovedfagsprosjekt for to studenter. I dag har over 1000 personer i Danmark åpnet sine kjøkken for Cook with a local. Jeg var i København og ville prøve. Det ble en uforglemmelig ettermiddag.
Hvor mange ganger har jeg ikke tenkt: Hvordan ser det ut inne i husene her, hvordan bor de, hva spiser de og hva drikker de? Hva prater de om?
Nå fikk jeg endelig sjansen til å finne det ut.
Det gode naboskap
- Vi fikk en oppgave på Kunsthøyskolen, forteller norske Inger Gislesen, som er en av de to hjernene bak CWAL.
-Vi skulle lage noe om handlet om det gode naboskap. Og så dukket denne ideen opp. De som vil ha gjester kan legge ut på en nettside hva de skal lage, når de skal lage det og hva det koster for hver person å være med. Den som vil være gjest sender en forespørsel fra sin profil. Dersom de matcher er det klart for besøk, felles middaglaging og kanskje starten på et nytt vennskap, sier Inger.
Noen ganger stiller verten med alle råvarene, andre ganger kan han eller hun be gjestene ta med noe som passer. Så slår det sammen det de har. Høres det ikke kjekt ut?
Stjernekokken disker opp
Jeg forlater hotellet i sentrum av København, finner en taxi som kjører meg til Herninggade ved Nordhavnen. Jeg skal på middag hos brødrene Mikkel og Mads Marschall. For folk som følger med i dansk kokkeverden kjenner dem begge fra før. Fra kokkekonkurransen hjemme på Bornholm - Sol over Gudhjem. Mikkel har jobbet ved en rekke Michelinstjernerestauranter, mens Mads er generalsekretær hos danske Bocuse d´or. Det er altså ikke helt hos danske Hvermandsen jeg skal denne dagen. Men konseptet er det samme.
Vi trykker oss sammen på det lille kjøkkenet og nyter godt av at Mikkel har tjuvstartet med kalvekjøttet. Sammen med jordskokk, en nydelig saus og øl fra Bornholm ser dette meget lovende ut.
-Er du flink til å lage mat, spør Mikkel.
-Nei, men jeg er god til å hjelpe til når jeg blir fortalt hva jeg skal gjøre. Og så elsker jeg dansk snaps, svarer jeg.
Latter på trangt kjøkken
Det er god stemning når Mikke og Mads tar regien. Det hadde antageligvis gått dobbelt så fort dersom de fikk holde på alene. Men kanskje: halvparten så morsomt.
Middagen ble rett og slett perfekt. Det samme var stemningen rundt bordet. Fem personer, der bare brødrene hadde møttes tidligere. Og vi pratet om alt og ingenting. Sånn det skal være. Om Bornholm, københavnere, mat, nordmenn. Og selvsagt om Cook with a Local.
Bare det å søke litt rundt på hjemmesiden er en reise i seg selv. Jeg har gjort det flere ganget etter at jeg kom hjem. Og jeg simpelthen digger dette konseptet.
Dette kan bli en turistattraksjon i seg selv. Og i en tid med delingsøkonomi på menyen blir Cook with a lokal garantert godt tatt i mot. Jeg skal prøve det igjen, så fort som mulig.
- Vi har planer om å utvide konseptet til andre land som Norge, sier Inger Gislesen, som forteller at vertskapet betaler 12 prosent av inntektene til selskapet ba CWAL. Gjestene betaler 8 prosent av kjøpesummen.
Foreløpig går betalingen fra gjestenes paypal-konto.
-Du vil vel ha dessert? spør Mads.
Og jeg er selvsagt klar.
- Vi lager mors elpekakedessert, slik vi laget den hjemme på Bornholm, forteller Marschall-brødrene. Som også fikser familiens hjemmelagde snaps. Dette blir vanskelig å høyne.
Mitt første møte med Cook with a local var knallbra. Jeg kommer garantert tilbake - til en eller annen familie i Danmark.
Hva mener du?
Dersom du har prøvd Cook with a local, skriv gjerne om det i kommentarfeltet. Dersom du synes denne reportasjen er verd å dele, så kan du lett gjøre det via delingsknappen nederst på siden.
Få med deg disse også
Sponset: Reisen til København var i samarbeid med Visit Denmark og DFDS